wtorek, 9 września 2008

Tu widok na glowna scene w oddali widok na Lisbone.
Po bokach tej szerokiej ulicy byly usytuaowane stoiska poszczegolnych regionow Portugalii. Mozna bylo na nich zobaczyc rzemioslo artystyczne danego rejonu i oczywiscie zjesc regionalne potrawy popijajac wino.
Popularne potrawy to przede wszyskim zupy, ktore sa podstawa portugalskiej kuchni. W wiekszosci sa calkowicie wegetarianskie, najczesciej zmiksowane warzywa jak zupa krem i w to wrzucony szpinak, albo fasolka albo kaputa, chleb lub ryba sopa de pexie(sopa du pejszy). Troche jak w Polsce miesne dania goruja ale, nie moge o nich nic napisac, moze jedynie to ze jest ich duzo, sa podobne do polskich: kielbasa, kotlety, gulasze i grilowane cuda.
Tak samo popularne sa tez rybny na czele z dorszem - bacalhau (bakalau).Najczesciej jest to mix warzyw z ziemniakami albo ryzem i jajkiem podawany jako calosc (podobne do risota i palei).
Desery sa maxymalnie nafaszerowane cukrem i zoltkami (bardzo popularny kogiel mogiel).

Brak komentarzy: